A fejlődés jelentőssége

Szeretném megmutatni Nektek Szakoktatói Szakdolgozatom egy részletét, melyben szerintem sok érdekesség, tanulság van.

Remélem tetszeni fog ez a cikk, várom véleményeiteket!

 

 

A FEJLŐDÉS JELENTŐSSÉGE

 

A műkörmös továbbképzések fontossága

 

Szakmánkat hetente rengeteg kollega és kollegina szerzi meg, a piac telítve van, szó szerint minden sarkon műkörmös szalonok találhatóak. Sokan könnyű pénzszerzési lehetőségnek gondolják – habár nem az – sokan pedig unalomból, esetleges „B” tervként tanulják meg az alapokat. Itt kezdődik elsősorban a probléma, mivel a műkörmös szakemberek nagy százaléka megelégszik azokkal a tanultakkal, amit a vizsgáig sajátítottak el. Sok esetben ez is elég lenne, amennyiben kisebb igényű vendégkört szeretnének, vagy nincs meg a fejlődés utáni vágyuk. De az OKJ, vagy az alap tanfolyam nem elég!

Véleményem szerint az alapoktatás nem nyújt elég biztos, elég stabil alapot. Az előkészítés sok esetben felületes, a reszelési módszereket sem lehet néhány alkalom alatt megtanulni, illetve az anyagok sokoldalúságát sem lehet belesűríteni egy ilyen rövid időintervallumba.

Sajnos az átlagember szemében még mindig nem elég értékes egy kéz- vagy lábápoló végzettség. Sokan lealacsonyítanak, vagy nem tartják igazi szakmának – véleményem szerint ez ennek a hozzáállásnak is köszönhető. Külső szemmel valóban nem mindenki látja a minőségi és a „sufnis” szolgáltatás között a különbséget.

Én hamar a továbbképzések megszállottja lettem, egyszerűen nem tudok betelni velük. Vágyok mindig újat tanulni, várom az új kihívásokat! Szerintem ez is – akárcsak a körmözés, a versenyzés – valamilyen szinten függőséget okoz.

 

 

 

Az előkészítés mindennek a biztos alapja. Fontos tudnunk, hogy a körömlemez sérülékeny, akár maradandó károsodást is okozhatunk, ha nem megfelelően késztünk elő. Ezekre ugyan felhívják figyelmünket, de sokszor nem eléggé – rengeteg modell szenvedi meg az első szárnypróbálgatásokat. Másik oldalról, habár több esetben túlzásba viszik az előkészítést, sokszor viszont kevés, felületes, így okozva fellevegősödést – nem lesz tartós az adott munka.

Ezért is fontos ellátogatnunk továbbképzésekre, hiszen ott akár egyénileg, akár csoportosan, de egy adott témakörre fókuszálnak az oktatók, így abban a tananyagban - sok gyakorlással - profivá válhatunk.

 

A továbbképzések

 

A technikai továbbképzések talán a legfontosabbak, hisz szép, tartós alap nélkül nem lesz soha igazi a munkánk. Senki sem szeretne egy egyenetlen felületű, formátlan szettet, hiába van rajta a minta tökéletesen megfestve, ha az két nap után szó szerint leesik a körmünkről. Ezen oktatások során megtanulhatjuk, hogyan maradjon statikailag stabil az adott körömforma, ne repedjen be, vagy váljon fel a hétköznapi munka során, vagy hogyan korrigáljunk egy-egy deformitást. Így egyből keresettebb szolgáltatók leszünk, hisz nem mindenki tud sok esetben korrekciózni, vagy egy extrém formát tartósan viselhetően elkészíteni. Érdemes egyéni képzéseken is részt venni, hiszen ott csak egy emberre fókuszál az oktató, így az esetleges hibákat látja, és ki tudja javítani. Sokkal tömörebb tananyagot tud átadni néhány óra keretein belül, mint egy 20-30 fős órán, ahol minden tanulóra egyszerre kell figyelnie. Ezek mellett részletesebb anyagismeretet sajátíthatunk el, többféle márkát, tulajdonságú anyagot és eszközt próbálhatunk ki, az oktató több éves tapasztalatai alapján. Ezek mellett sokszor olyan információkat kaphatunk, ami megkönnyíti hétköznapi szalonmunkánkat, mivel az oktató az évek során ezeket tapasztalatból tudja elmondani számunkra. Ezek lehetnek hétköznapi praktikák a vendégek kezelésével kapcsolatban, a munkarend kialakításával, vagy az időpontok kiosztásával, esetleg a problémás esetek elkerülésével, megelőzésével kapcsolatos információk. Nem csak gyorsabb lesz a szalon munkánk, de precízebb, tartósabb és ezek mellett, ezek által könnyebb is.

Vannak olyan oktatások is, amik a marketingre vannak hangolva, vagy vállalkozásunk létrehozásával, mai modern világunkban pedig ez is igazán fontos. A közösségi médiában meg kell jelennünk, fel kell hívnunk magunkra a figyelmet, hisz elveszünk a tömegben. Fontos a határozott, magabiztos megjelenés, lehetőleg minél több minőségi referenciával.

Ezek mellett olyan oktatás is létezik, ahol a szalon munkával kapcsolatos kérdéseinket tehetjük fel, az adott oktató tapasztalataira alapozva.

A munkavédelem is nagyon fontos, az alapokat megtanuljuk szakmánk megszerzése során, de van rengeteg praktika, amivel még könnyebb lehet az adott folyamat, vagy még hatékonyabb védelmi módszereket tanulhatunk. Sok kolléga és kollegina tapasztal idővel allergiás nehézségeket vagy izületi, vagy izomzati fájdalmakat, ezek elkerülésében is segíthet egy tapasztalt oktató.

 

Ha már a technikai részt elsajátítottuk, akkor jöhet a díszítés. Manapság sok vendég elvárja, hogy naprakészek legyünk, nyitottak. Az újdonságokat ők is felfedezik a közösségi médiában, így érdemes folyamatosan fejleszteni magunkat. Rengeteg anyag van, amit talán nem lenne nehéz használni, mégsem tudjuk, hogyan álljunk neki. Ezeket sokszor workshopok vagy bemutatók keretein megismerhetjük ugyan, de elsajátítani még nem elég. Természetesen mindenkinek szíve joga kísérletezni, és sokszor sikerrel járunk, de ha valaki még nem jutott el egy bizonyos szintig, egy oktató mellett nem csak a technikát tanulhatja meg, de önbizalmat is szerezhet, és a magabiztosság is nagyon fontos szakmánkban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Képeken mellékeltem motivációként a saját fejlődésemet, hiszen első évemben nem igazán jártam oktatásokra, azt hittem, amit meg tudok valósítani, az elegendő, és hosszútávon jöttem rá, nem vagyok elégedett sem a technikai, sem a díszítés részével. Ezek után több mint 70 továbbképzésre mentem el az utóbbi években, volt, ami csoportos és volt, ami egyéni volt, a legtöbb személyesen, de sok online történt.

A képeken látszik, hogy teljesen más minőségű anyagokkal dolgozom, többet árnyékolok, és határozottan javult a vonalvezetésem. Ugyanakkor még mindig azt gondolom, van hová fejlődnöm, hiszen a mi szakmánk ilyen – folyamatos tanulást igényel.

 

 

 

Versenyzés

Sok szakembert nem érdekli különösebben a versenyzés világa. Pedig sok-sok lehetőséget rejt.  Nem csupán az eredmények számítanak, hanem a munka elkészítése által született tapasztalat és a saját fejlődésünk közben. Rengeteg fejlődési lehetőséget rajz egy versenyen való részvétel – legyen az online, vagy élő. Első sorban a pontosságunk, precizitásunk számít, hiszek centivel, vonalzóval törekszünk megépíteni a tökéletes körmöket – mind statikailag, mind esztétikailag. Így fejlődik a szemmértékünk is, a szépérzetünk is és rutinosabbak leszünk már, e segédeszközök nélkül is a szalonmunkánk során. Gyorsaságunk szintén kulcsfontosságú, főleg élő versenyszámok során, itt a sok gyakorlás által rövidülhet az elkészítési idő, így nem csak szebb, jobb, de gyorsabb is lesz munkánk. Ezek mellett mindig változatos témák vagy anyagok használata kötelező, így az agyunkat is edzésben tartjuk, sok-sok kreatív ötletünk lesz, vagy több helyről inspirálódunk a folyamat közben, így vendégeinknek számára is több ötletünk lesz. Az egyedi körmöket pedig sok ember szereti – így még jobban belophatjuk magunkat vendégkörünk szívébe.

 

 

 

Amikor végre eléred a céljaid

Az évek során, rengeteg versenyen részt vettem – eleinte mind sikertelen próbálkozásnak tűnt. Megszámlálhatatlan pénz és energia fekszik az anyagokban, képzésekben, vagy azokban a munkákban, amelyek nem értek el helyezést. De nem adtam fel, láttam a hibáim, illetve kikértem nálam tapasztaltabb kolleginák, oktatók véleményét, tanácsait. Amiben gyengébb voltam, olyan képzésekre mentem elsősorban, majd több év után először sikerült a StudioFlash Műkörmös Maratonon, Plakátfotó Bajnokságon a Közönség díjat elhoznom. Ez volt az a pont, amikor megtört a jég! Megkönnyebbültem, bár utólag – mint minden egyes munkámban – rengeteg hibát látok abban az első díjazott körömben is. Azóta sikerült többszörösen is elérnem a céljaim, dobogós helyezéseket magyar és nemzetközi versenyeken is. De még mindig azt gondolom, van hova FEJLŐDNI!

Hisz ez egy ilyen szakma. Ezek mellett mindig lesznek nagyobb és nagyobb kihívások, alig várom őket!

 

 

 

Összegezve


Nem csupán munkánk minősége érdekében érdemes továbbképzésekre járni, rengeteg újdonságot, új anyagot ismerhetünk meg – több lehetőségünk van utána választani. Extrém formákat, díszítések tanulhatunk, amik még egyedibbé tehetnek, még csábítóbbá a potenciális vendégek szemében. Tanulhatunk bővebben a munkavédelemről – saját egészségünk érdekében. Jobban belemerülhetünk a vendégek kezelésének praktikáiba – a stressztől mentes életmód érdekében, és a hosszú távú, biztos vállalkozás létrehozásának kérdéseire is válaszokat kaphatunk. Amit én tanácsolok:

SOHA ne add fel, VÁRD a kihívásokat, IRÁNYÍTSD te a jövőd, a fejlődésed!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Evelin

Infók

© 2017 CreatEve -  9200 Mosonmagyaróvár
createvelin@outlook.hu
+36203205669 
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input